Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 21 september 2017

Gemeente lanceert website voor mensen met dementie en hun naasten in Hoorn

Op 21 september, Wereldalzheimerdag, is www.dementievriendelijkhoorn.nl gelanceerd. De gemeente Hoorn heeft deze website ontwikkeld voor mensen met dementie en hun naasten in Hoorn. Op 21 september is de gemeente Hoorn uitgeroepen tot dementievriendelijke gemeente.

Tijdens de werkconferentie ‘Open je hart voor mensen met dementie’ maakte de organisatie Samen dementievriendelijk bekend dat de gemeente Hoorn uitgeroepen is tot dementievriendelijke gemeente. Wethouder Theo van Eijk: ‘We zijn er trots op dat we nu officieel dementievriendelijke gemeente zijn. Samen met diverse organisaties en bedrijven zetten we ons blijvend in voor een dementievriendelijk Hoorn. Dit betekent dat we er samen voor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en als volwaardige inwoners aan de samenleving kunnen blijven deelnemen. De website www.dementievriendelijkhoorn.nl helpt hen daarbij.’

dementievriendelijkhoorn.nl

In Nederland neemt het aantal mensen met dementie toe. Ruim zeventig procent van de mensen van dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie of omgeving, de zogenaamde mantelzorgers. Diverse organisaties bieden ondersteuning. Wethouder Theo van Eijk: ‘Er wordt in Hoorn veel georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook zijn er diverse vormen van hulp die in de verschillende fasen van dementie worden aangeboden. De website www.dementievriendelijkhoorn.nl biedt een overzicht van deze mogelijkheden in Hoorn. Het helpt mensen met dementie en hun naasten om díe activiteiten en ondersteuning te kiezen die bij hen past.’ De nieuwe website wordt de komende tijd nog verder ingericht en aangevuld naar de behoeften van de gebruikers.

Samen voor een dementievriendelijk Hoorn

De volgende organisaties en bedrijven trekken samen op in het ‘dementienetwerk Hoorn’: Geriant, Wilgaerden, Omring, MEE & de Wering, Ouderenraad Hoorn, Vrijwilligerspunt Westfriesland, Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland, Martha Flora, Het Risdamhuis, Bibliotheek Hoorn, Stichting Netwerk, schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn, Stichting Stadslandbouw Hoorn, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, sportvereniging Always Forward, Albert Heijn, gemeente Hoorn.

Een jaar geleden op Wereldalzheimerdag ondertekenden zij een intentieverklaring om Hoorn samen dementievriendelijk te maken. Inmiddels hebben ruim 200 medewerkers van diverse organisaties en bedrijven een training gevolgd over het herkennen van dementie en over hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook komende periode zal ingezet worden op het voorlichten van medewerkers van bijvoorbeeld winkels en sportverenigingen. Daarnaast zal er extra aandacht zijn voor het werven van vrijwilligers ter ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Uitbreiding netwerk dementievriendelijk Hoorn

Op 21 september sloten ook drie nieuwe organisaties zich aan bij het dementienetwerk Hoorn: Intermaris, Turkse Stichting Hoorn, en Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN). Vertegenwoordigers van de organisaties ondertekenden de intentieverklaring om Hoorn samen dementievriendelijk te maken.

Open je hart voor mensen met dementie

Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Dat vraagt om begrip en hulp vanuit de samenleving. Op www.samendementievriendelijk.nl  vindt u tips over wat u kunt doen voor mensen met dementie en hun naasten. Links naar deze en andere websites over dementie vindt u ook op www.dementievriendelijkhoorn.nl.

Werkconferentie en film

Op 21 september organiseerde de gemeente Hoorn de werkconferentie ‘Open je hart voor mensen met dementie’. Meer dan 120 deelnemers vanuit diverse organisaties gingen met elkaar in gesprek over dementie en ondersteuning aan mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers. Ook organiseerde de gemeente die dag een filmavond voor mensen met dementie en hun naasten waar ze samen de film ‘Het doet zo zeer’ van Heleen van Royen konden bekijken. In deze documentaire schetst Van Royen een portret van haar moeder bij wie dementie is geconstateerd.

Actieplan Zorgzame Samenleving

Hoorn dementievriendelijk maken is een van de doelen uit het actieplan Zorgzame Samenleving. Gemeente Hoorn en organisaties Geriant, Omring, Wilgaerden, Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland en Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland werken vanuit dit actieplan samen aan goede ondersteuning van mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers.

 

 

Foto: Wethouder Theo van Eijk ontvangt het vignet ‘Dementievriendelijke gemeente’ van Jantien Brohm van Samen dementievriendelijk.