Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 21 maart 2017

Een leven lang leren deel 2

Driebergen 5

Begin september 2016 schreef ik een blog met de titel: ‘Een leven lang leren’ (klik hier voor de link).

Dat artikel ging o.a. over een van de opleidingen die mijn partij (D66) organiseert.

Dit vijfde ‘Driebergen’ traject heb ik inmiddels met succes afgerond.

Samen met 24 partijgenoten volgde ik inspirerende en leerzame sessies met o.a. Paul Schnabel, Alexander Rinnooy Kan, Winnie Sorgdrager en Arjan Eleveld. Tijdens dit traject was er o.a. aandacht voor debatteren, mediatraining, persoonlijk leiderschap, onderhandelen, het gedachtegoed en het ontstaan van D66 en het geven en ontvangen van feedback.

Hoewel het volgen van een training of opleiding naast de drukke baan van wethouder een behoorlijke uitdaging is kijk ik met veel plezier terug op deze dagen. Naast de lesstof uit de verschillende modules heb ik ook veel geleerd van de andere deelnemers. Het blijft zeer leerzaam om verhalen uit de praktijk met elkaar te delen. Het is mooi om te zien dat 2 van de 25 deelnemers nu kandidaat Tweede Kamerlid zijn en 1 onlangs is gekozen tot fractievoorzitter in een grote stad. We hebben nog regelmatig contact met elkaar en ik kijk uit naar de eerste alumni bijeenkomst.

Politiek bestuurlijk management

Inmiddels heb ik me alweer ingeschreven voor een nieuwe opleiding. De opleiding ‘Politiek bestuurlijk management’. Georganiseerd door de wethouders vereniging, van Doorne advocaten & notarissen en de Universiteit van Tilburg.

Klik hier voor meer informatie.

Tijdens deze 10 dagen durende opleiding, met aan het einde een erkend certificaat op post HBO niveau, komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

Bestuursstijlen, integriteit & ethiek, loopbaanontwikkeling, rechtspositie, modern gezag, NIMBY strategie, staats- en bestuursrecht, aansprakelijkheid, smart cities & big data, publiek private samenwerking, ondermijning en beïnvloeding.

Deze modules worden o.a. gegeven door Dr. Julien van Ostaaijen, Prof. dr. Pieter Tops, Dr. Leon van den Dool, dr. Linze Schaap, Dr. Cor van Montfort, Prof. dr. Paul Frissen, Drs. Thijs Jansen, Prof. dr. mr. Stavros Zouridis en Prof. dr. Frank Hendriks van de Universiteit van Tilburg en Dr. Laurens de Graaf van de Hogeschool Utrecht.

Inmiddels is de eerste opleidingsdag achter de rug. Een bont gezelschap van ervaren en minder ervaren wethouders uit het hele land en van diverse politieke kleuren komt het komende jaar regelmatig bijeen in het midden van het land. Ook hier geldt dat er veel te leren valt van de deelnemers zelf. Extra leuk is het feit dat er in totaal 5 wethouders uit onze regio meedoen.

Tot slot valt er ook op andere onderwerpen altijd wat te leren. Zo was een houten trap van ons strandhuisje aan vervanging toe. Daarvoor had ik natuurlijk bij een timmerman een nieuw exemplaar kunnen bestellen. Maar in plaats daarvan besloot ik aan de timmerman te vragen of hij het mij wilde leren. Zo heb ik onlangs voor het eerst in mijn leven gewerkt met een zwaaihaak, liniaal zaag, bovenfrees en bruislijm. Ik ben erg trots op het eindresultaat.

Dat niet iedereen zijn leven lang wil blijven leren viel mij laatst op tijdens de verkiezingsmarkt. De flyer van D66 had als thema: Goed werk, goede zorg en goed onderwijs. Iedereen was geïnteresseerd in goede zorg. Veel oudere kiezers waren niet geïnteresseerd in nieuw of ander werk. Maar tot mijn verbazing kreeg ik ook van veel mensen te horen dat de tijd van leren al ver achter hen lag en dat zij daarom ook geen prioriteit zagen in goed onderwijs. Een egoïstische en naïeve gedachte als je het mij vraagt die gelukkig in de minderheid was. In Hoorn werd D66 namelijk de tweede partij bij de landelijke verkiezingen. Een mooi vooruitzicht voor de komende gemeenteraadsverkiezingen!