Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 21 december 2016

De voorruit is groter dan de achteruitkijkspiegel

In januari 2016 publiceerde ik op deze website een blog met de titel: ‘Goede voornemens’. Ik beschreef toen een aantal zakelijke en persoonlijke wensen voor 2016. Hoewel ik van de grote Hoornse Filosoof ‘O. van Veldhuizen’ de spreuk leerde ‘de voorruit is groter dan de achteruitkijkspiegel’, lijkt het me toch gepast om aan het einde van het jaar eens terug te kijken wat er van mijn wensen en voornemens voor 2016 terecht is gekomen.

Missiehuis

Zo hoopte ik op een nieuwe invulling voor het Missiehuis. Recent is eigenaar de Nijs met zijn plannen voor het Missiehuis naar buiten gekomen. Ik ben vooral tevreden dat, er na al die jaren waarin de staat van het gebouw er beslist niet op vooruit ging, nu eindelijk een plan ligt waarbij het gebouw en de entree van de stad een flinke opknapbeurt krijgen. Daarnaast ben ik zeer in mijn nopjes met het feit dat er niet 1 maar zelfs 2 toparchitecten zijn betrokken bij dit project, te weten V.d. Stigt & Uitenhaak.  Ook is het goed nieuws dat de kapel een openbare functie krijgt.

ben-tap-aan-het-waterfront

Aangenomen plannen en walstroom

De nieuwe sport & beweegnota werd opgeleverd en aangenomen door de gemeenteraad. Ook zijn in 2016 opgeleverd: het natuur- en recreatieplan van het Recreatieschap Westfriesland, de binnenstadsvisie en een visie voor winkelcentrum de Grote Beer en de Huesmolen. De regionale structuurschets is af en wordt binnenkort aangeboden aan de gemeenteraad. De raad heeft een besluit genomen om in 2017 walstroom aan te leggen bij de 2 aanlegsteigers aan het Oostereiland. Helaas was er geen meerderheid in de raad voor welk scenario dan ook voor een alternatieve aanmeerlocatie buiten de historische haven. Dat is volgens mij een gemiste kans.

waterhoorn-met-ben-tap

Aanbestedingen en economische functies

De implementatie van de nieuwe havenverordening gaat voorspoedig. De commerciële aanbesteding van de IJsbaan en de 2 zwembaden werd een groot succes. Op dit moment leggen we de laatste hand aan een voorstel voor een bestemmingsplanherziening voor bedrijventerrein Zevenhuis. Trots ben ik op de beweging die we in gang hebben kunnen zetten in de Hoornse binnenstad. Samen met platform ‘de nieuwe winkelstraat’ is het gelukt om de winkeliers weer met elkaar samen te laten werken. Er zijn diverse mooie initiatieven ontstaan, zoals ‘de Hoornse straatjes’ en ‘het Theaterkwartier’.

ek-open-water-zwemmen-hijsen-van-de-vlag-door-hans-beenker-en-ben-tap

Sport

Een absoluut hoogtepunt was het Europees Kampioenschap en het Wereld Jeugd Kampioenschap “Open water zwemmen” deze zomer in Hoorn. De claim ‘Hoorn Open water zwemstad van Nederland’ is hiermee meer dan waar gemaakt. Een klein detail, waarover ik veel positieve geluiden heb gehoord, was het feit dat door voetgangers de brug over de sluis kon worden gebruikt. Dat moeten we vaker doen. Ook het side evenement ‘Swim to Fight Cancer’ met Olympisch kampioen Maarten van der Weijden was een groot succes en smaakt naar meer. Uiteraard zwom ik zelf mee en deed ik dat ook weer met de City Swim tijdens de waterweken. En was het u nog opgevallen dat er dit jaar tijdens de drakenbootraces een team met wethouders uit de regio mee deed? Tot slot is het in 2016 ook gelukt om het langslepende dossier van het woonwagenkamp aan de Bobeldijkerweg vlot te trekken. In 2017 is de brandveiligheid weer op orde en worden er voor de mensen van de wachtlijst nieuwe woningen gerealiseerd.

Nieuwe contacten

Ik kreeg een leuke nieuwe collega wethouder, in de persoon van Theo van Eijk en een uitstekende nieuwe voorzitter van ons college: Jan Nieuwenburg.

Op het persoonlijke vlak wenste ik minstens 20 nieuwe volgers op twitter. Dat werden er meer dan 200. Maar het voornemen om vaker te sporten, meer boeken te lezen en af en toe een concert te bezoeken blijkt nog steeds moeilijk te realiseren. De privé- werkbalans van een wethouder is en blijft een uitdaging.

Waar ik persoonlijk ook erg van heb genoten is het talenten ontwikkelingsprogramma van D66. Onder de noemer ‘Driebergen 5’ heb ik het afgelopen jaar samen met 24 andere ambitieuze democraten veel geleerd van topdocenten en vooral ook van elkaar. Met gastcolleges van Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel, Winnie Sorgdrager, Arjan Eleveld en vele anderen.

Nieuwe uitdagingen

Wanneer ik weer door de voorruit in plaats van de achteruitkijkspiegel kijk wens ik iedereen in de eerste plaats een succesvol en gezond 2017. Ook voor het komende jaar verwacht ik weer enkele mooie projecten. Zoals het Holenkwartier, het opknappen van het Kerkplein, de afronding van de pilot blurring, het aanleggen van nieuwe kunstgrasvelden met of zonder rubberinfill, duidelijkheid over het betalen van precario bij evenementen, de toeristische promotie via Holland boven Amsterdam en de start van Hoorn Marketing.

judo-met-pascal-proper

Verkiezingen

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de campagne en de uitslag van de tweede kamerverkiezingen op 15 maart en de voorbereidingen, direct daarna, voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Ik ben in ieder geval weer beschikbaar als kandidaat wethouder voor D66. Afhankelijk van de keuze van de leden, de kiezers, de coalitiepartners en uiteindelijk de nieuw gekozen fractie zal blijken of die wens in 2018 uit zal komen.

De komende 2 weken ga ik eerst uitrusten en tijd besteden aan mijn gezin en de familie.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een succesvol en gezond 2017.